zaterdag 6 augustus 2011

Goedkoop je tuin/balkon opknappen


Nu de zomer niet is wat we hadden gehoopt, kun je een ticket naar de zon boeken, maar je kunt ook eens eindelijk beginnen aan het opknappen van je tuin of balkon. De zon zal je niet verleiden tot het neerploffen met een lekker drankje, dus je kunt in ieder geval lekker doorwerken;)

Bij het opknappen van je tuin of balkon denk je vaak dat dit wel heel duur zal zijn. Dat hoeft niet. Je kunt je tuin heel leuk inrichten voor weinig geld. Daar kun je dan hopelijk van het voorjaar heerlijk van genieten:)

Schutting en tuinschermen
Vooral de omheining van je tuin of het dichtmaken van je balkon kan flink in de kosten lopen. Goedkope alternatieven die toch mooi staan: heide, wilgen, boomschors of bamboematten. Tegenwoordig zijn er ook Kokosschermen, deze zijn echter wat prijziger. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke haag. De boompjes zijn qua aanschaf zeer betaalbaar, je zult alleen geduld moeten hebben, want het zal toch enkele jaren duren voordat de haag echt volledig hoog en dichtgegroeid is.

Op het gebied van schuttingen zijn de geimpregneerde schuttingen het goedkoopst. Deze vind je vanaf zo'n €36 per schuttingdeel(180x180). Je zou ook diverse tuincentra af kunnen lopen en vragen of ze nog restanten hebben staan. Deze kun je vaak voor minder dan de helft van de prijs meenemen.  Je kunt ook je oude schutting een opknapbeurt geven met een hogedrukspuit, beits en/of een likje verf.

Je ziet de laatste tijd ook steeds meer gaasschermen. Deze zijn in aanschaf vrij goedkoop. Je zult er wanneer je vrij wilt zitten, wel altijd planten tegenaan moeten planten. De meeste mensen kiezen voor klimplanten, deze zijn niet duur. Ook hierbij zul je pas na een tijdje echt vrij zitten.

Grond bedekken
Je kunt voor de sahara stijl kiezen, en de hele tuin met een laag zand bedekken. Dat is wat apart.. Gras blijft het goedkoopste alternatief om je tuin goedkoop van een bedekking te voorzien. Voor tegels raadden wij aan op marktplaats te zoeken. Van gratis af te halen stenen tot restanten voor de helft van de prijs. Nog een alternatief is grind. Hiermee kun je grote stukken bedekken, en grind is er in heel veel kleuren. Om je tuin een mooie uitstraling te geven zou je gras, stenen en grind kunnen afwisselen.

Op je balkon kun je houten tuintegels leggen. Dit geeft direct sfeer en een mooi beeld.


Zonwering
Zonneschermen zijn vrij duur in aanschaf. Je zou ook hiervoor op marktplaats kunnen kijken. Het is alleen lastig dat je dan precies de benodigde maat moet vinden. Je kunt ook een schaduwdoek (vanaf €50) of schaduwgordijn (zie foto, vanaf €105) ophangen. Persoonlijk vinden wij deze eigenlijk nog moderner en mooier.

Meubels
Ook van de prijzen van tuinmeubels zou je nog eens kunnen schrikken. Zo'n simpele plastic set met een tafel en 4 stoelen is er vaak pas vanaf €100. Voordeel is dat je met een paar hippe kussens en wat planten en kaarsen op tafel al een leuke set creeert. Een alternatief is een houten picknick tafel, het staat leuk en je zou hem nog kunnen beitsen/schilderen, en deze zijn er zeker onder de €100. Nog een idee is een bistrosetje kopen(een klein tafeltje met 2 stoeltjes). En ook hier weer: kijk eens op marktplaats, je zou zo maar eens een louncheset voor weinig kunnen vinden. Op een klein balkon kun je een hangtafeltje aan de rand hangen.


Verlichting
Tuinverlichting hoeft helemaal niet duur te zijn en geeft je tuin direct sfeer. Zo kun je bijvoorbeeld lampen of spotjes in de grond verwerken. Tegenwoordig zijn er ook diverse ledlampen en lampen die werken op zonnecellen. Bespaard je weer gaten door muren boren en kabels trekken;) Denk aan het verlichten van je schutting of een mooie plant van onderaf. Ook tuinlantaarns met een kaars erin zijn een sfeervol en goedkoop alternatief.

Planten 
Planten voor in je tuin/balkon zijn duur! Zeker als je nog niks hebt staan. Voor een beetje boom met hoogte mag je flink neertellen. Kies daarom voor een paar mooie grote bomen en plant kleine plantjes in mooie potten. Heb je geen groene vingers, kies dan voor Bamboe en onderhoudsvrije planten. Erg leuk zijn groente en fruitplanten. Zelf je aardbeien, tomaten en kruiden kweken heeft wel wat. Je zou ook wat stekjes van mooie planten bij vrienden/familie kunnen meenemen.

 
 

8 opmerkingen:

Liesbeth zei

wat is een terras toch een luxe, maar pas op dat je geen boktor krijgt in de houten meubels, dit zou echt zonde zijn!!

Balkon inrichten zei

Het hoeft allemaal helemaal niet duur te zijn. Wij hebben helaas geen tuin, maar wel een fijn balkon. Hier hebben wij kunststof tegels van 'Mijnbalkonvloer' liggen. Dit geeft toch de luxe uitstraling die we willen voor niet te veel geld.

Melanie zei

Mijn tuin is echt aan een opknapbeurt toe, daar zijn we nog niet aan toe gekomen na de verhuizing, maar met het mooie weer op komst is het toch een goed moment om hieraan te beginnen. Dit artikeltje heeft me leuke tuinideeën gegeven, handig! Ook ga ik proberen wat meer met verlichting te spelen in mijn tuin.

Karlijn zei

Voor weinig geld kun je de tuin erg leuk op knappen. Een optie is bijvoorbeeld het leggen van gekleurde synthetische vloertegels. Door middel van een kliksysteem zijn ze heel makkelijk te leggen. Zelf heb ik deze vloertegels aangeschaft bij vloerenwinkel WB Products.

Joyce zei

Ik vind de vloer van de tuin wel een belangrijk iets, het maakt of breekt namelijk de hele uitstraling van de tuin. Zelf heb ik mooie ribdeck vloertegels liggen, die ook nog een heel makkelijk te leggen zijn. Ik heb ze tweedehands kunnen kopen, en ben er nog steeds erg blij mee.

Martin zei

Ik vind het prachtig om je terras zo op te knappen!

Michdejongg zei

Wij hebben in de winter ons eerste appartementje gekocht en hebben al heel wat verbouwd. Inmiddels willen we met dit lekkere weer aan het balkon beginnen, maarja, er valt hier ook zoveel in te doen! We gaan beginnen met een balkonvloer leggen en later gaan we wel dingen verzinnen als planten en potten. Heb er zin in!

Marlies zei

Wow! Ik vind vooral die foto met dat loungeset heel erg gaaf! Wat een geweldig effect dat je daar creëert. Bijna kunst!